Cikkek

Irgal* a Szentírásban 237x (ebben benne az Irgalom, Irgalmas, Irgalmasság)

 

Találatok a szövegben 237 találat

 Jézus, sírák fiának könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 17 28Mily nagy az Úrnak irgalmassága, és irgalma azokhoz, akik hozzá térnek! 27Még életedben zengj dicséretet, amíg élsz és virulsz, dicsőítsd és magasztald Istent, és dicsekedj az ő irgalmasságával!
  • 2 7Akik félitek az Urat, várjátok irgalmát; el ne pártoljatok tőle, hogy el ne essetek! 9akik félitek az Urat, bízzatok benne, akkor gyönyörűségtekre lesz az ő irgalma; 13Mert Isten kegyes és irgalmas, megbocsátja a bűnöket a szorongatás napján, és megvéd mindenkit, aki őt igazságban keresi. 23Mert amekkora az ő nagysága, akkora az ő irgalma is!«
  • 3 34Mert Isten letekint arra, aki irgalmasságot cselekszik, gondja lesz rá a jövőben, hogy botlása idején támaszt találjon.
  • 4 1Az irgalom 10hogy igazságot szolgáltass! Légy irgalmas az árvákhoz, mintha apjuk volnál, olyan légy anyjukhoz, mint a férj,
  • 5 6ne mondd: »Nagy az Úr irgalma, és megbocsátja bűneim sokaságát«, 7mert könnyen hajlik irgalomra és haragra egyaránt, s a bűnösökre haragja várakozik.
  • 12 4Adj az irgalmasnak, de ne karold fel a bűnöst. Ő majd bosszút áll a gonoszokon és a bűnösökön, s elteszi őket a megtorlás napjára.
  • 16 12Mert van nála irgalom is, harag is, meg lehet őt kérlelni, de ki is önti haragját; 13amennyire irgalmas ő, annyira fenyít is, és az embert tettei szerint ítéli. 14A bűnös nem menekszik meg zsákmányával, és aki irgalmasságot cselekszik, nem csalódik reményében.
  • 18 4Ki tudná kifejezni hatalma nagyságát, és ezenfelül még ki írná le az ő irgalmasságát? 9Ezért van Isten türelemmel hozzájuk, és árasztja rájuk irgalmát, 11ezért öregbítette irgalmát irányukban, és mutatta meg nekik a helyes utat. 12Az ember a testvére iránt van részvéttel, Isten irgalma azonban kiterjed minden élőlényre.
  • 29 1Aki irgalmas, kölcsönad társának, s aki megragadja kezét, teljesíti a parancsokat.
  • 35 25amíg igazságot nem tesz népének, és meg nem örvendezteti az igazakat irgalmával. 26Gyönyörűséges az Isten irgalma az elnyomás idején, mint az esőt hozó felhők szárazság idején.
  • 36 1Könyörülj rajtunk, mindenség Istene, tekints ránk, és mutasd meg nekünk irgalmad világosságát!
  • 37 13könyörtelennel irgalmasságról, becstelennel becsületességről, rest munkással bármi munkáról,
  • 40 24A testvérek segítségül vannak a szükség idején, de ezeknél is inkább megment az irgalmasság.
  • 47 24De Isten mégsem hagy fel irgalmával, el nem emészti, tönkre nem teszi alkotásait, nem irtja ki gyökerestül kiválasztottja ivadékát, és nem pusztítja el annak nemzetségét, aki szerette az Urat.
  • 48 22hívták az Urat, az irgalmast, kiterjesztették kezüket és ég felé emelték, s a szentséges Úr, az Isten csakhamar meghallgatta szavukat.
  • 50 24Most pedig kérjétek a mindenség Istenét, aki nagy dolgokat vitt véghez az egész földön, aki megsokasította napjainkat anyánk méhétől fogva, és irgalma szerint cselekedett velünk: 26hogy Izrael elhiggye: Velünk van Isten irgalma, és megment minket napjaiban!
  • 51 4Megmentettél neved nagy irgalma szerint a prédára leső ordítozóktól, 11Megemlékeztem ekkor irgalmadról, Uram, és a régi időben véghezvitt művedről, 37Örvendjen lelketek az ő irgalmasságának, és ne szégyelljétek az ő dicséretét!

 Evangélium Máté szerint (Káldi-Neovulgáta)

  • 5 7Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek.
  • 9 13Menjetek és tanuljátok meg, mit tesz az: ‘Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot’. Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket.«
  • 12 7Ha megértettétek volna, mi jelent ez: ‘Irgalmat akarok és nem áldozatot’, nem ítéltétek volna el a vétleneket.
  • 23 23Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert tizedet adtok mentából, kaporból és köményből, de elhanyagoljátok a törvény komolyabb parancsait, a jogot, az irgalmat és a hűséget. Ezeket meg kellene tenni, s azokat sem elhagyni.

 A rómaiaknak írt levél (Káldi-Neovulgáta)

  • 9 15Hiszen így szól Mózeshez: »Könyörülök azon, akin könyörülök, és irgalmazok annak, akinek irgalmazok«. 14Isten szabadsága és irgalma 23És nem azért, hogy megismertesse dicsőségének gazdagságát az irgalmasság eszközein, amelyeket dicsőségre készített,
  • 11 31ugyanúgy ők most engedetlenek az irántatok megnyilvánult irgalmasság miatt, hogy most ők is irgalmasságot nyerjenek.30Hiszen ahogyan egykor ti nem hallgattatok Isten szavára, most azonban irgalmasságot nyertetek az ő engedetlenségük miatt:
  • 12 1Kérlek tehát benneteket, testvérek, Isten irgalmasságára, hogy adjátok testeteket élő, szent, Istennek tetsző áldozatul. Ez legyen a ti ésszerű istentiszteletetek. 8aki buzdít, buzdítson; aki adakozik, tegye egyszerűségben; aki elöljáró, buzgóságban, aki irgalmasságot gyakorol, vidámságban.
  • 15 9a nemzetek azonban irgalmasságáért dicsőítik Istent, amint meg van írva: »Ezért magasztallak, Uram, a nemzetek között, és zengek dalt nevednek«.

 Jakab levele (Káldi-Neovulgáta)

  • 2 13Mert irgalom nélkül ítélet vár arra, aki nem cselekszik irgalmasságot, az irgalmasság viszont diadalmaskodik az ítéleten.
  • 3 17Az a bölcsesség pedig, amely felülről származik, először is szemérmes, azután békeszerető, szerény, engedékeny, telve van irgalommal és jó gyümölcsökkel, nem ítélkezik, s nincs benne tettetés.
  • 5 11Íme, boldognak mondjuk őket, mert kitartottak. Hallottatok Jób béketűréséről, és láttátok a végét, melyet az Úr adott, mert irgalmas az Úr, és könyörületes.

 Sámuel második könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 10 2Azt mondta ekkor Dávid: »Irgalmasságot cselekszem Hánonnal, Naás fiával, mint ahogy az apja irgalmasságot cselekedett velem.« Éppen azért elküldött Dávid, hogy megvigasztalja őt szolgái által apja halála miatt. Amikor azonban Dávid szolgái Ammon fiainak földjére jutottak,
  • 2 5Erre Dávid követeket küldött a jábesgileádi emberekhez és ezt üzente nekik: Áldjon meg az Úr titeket, amiért azt az irgalmasságot cselekedtétek uratokkal, Saullal, hogy eltemettétek. 6Nos, az Úr ugyan majd megfizet nektek irgalmassággal és hűséggel, de én is meg akarom hálálni, hogy ezt cselekedtétek.
  • 3 8»Miért mentél be apám mellékfeleségéhez?« Erre ő nagyon megharagudott Isbaál szavaiért, és azt mondta: »Hát Júda felé fordult kutyafej vagyok-e én ma, én, aki irgalmasságot cselekedtem apád, Saul házával, testvéreivel és hozzátartozóival, s nem adtalak Dávid kezébe? S te ma belém kötsz, s megdorgálsz azért az asszonyért?
  • 7 15De irgalmasságomat meg nem vonom tőle, mint ahogy megvontam Saultól, akit eltávolítottam színem elől,
  • 9 1Majd azt mondta Dávid: »Van-e még valaki életben Saul házából, hogy irgalmasságot cselekedhetnék vele Jonatánért?« 3Azt mondta erre a király: »Van-e még valaki életben Saul házából, hogy Isten irgalmát cselekedhetném vele?« Szíba azt felelte a királynak: »Jonatán béna lábú fia még életben van.« 7Azt mondta ekkor neki Dávid: »Ne félj, mert irgalmasságot cselekszem veled Jonatánért, az apádért. Visszaadom neked atyádnak, Saulnak minden földjét, és asztalomnál fogsz étkezni mindenkor.«
  • 15 20Tegnap jöttél, s már ma kénytelen lennél velünk jönni? Én megyek, ahova mennem kell, te térj vissza, s vidd vissza testvéreidet magaddal és cselekedjen az Úr irgalmasságot és hűséget veled, amiért jóindulatot és hűséget tanúsítottál.«
  • 22 51ó, segítséget királyának bőséggel adó, felkentjével, Dáviddal és ivadékával mindörökké irgalmasságot gyakorló!«
  • 24 14Azt mondta erre Dávid Gádnak: »Nagyon szorongok, de jobb az Úr kezébe esnem (mert nagy az ő irgalmassága), mint az emberekébe.«

 Királyok első könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 3 6Azt mondta erre Salamon: »Te a te szolgáddal, apámmal, Dáviddal nagy irgalmasságot cselekedtél, minthogy hűséggel, igazsággal s irántad egyenes szívvel járt színed előtt: megőrizted iránta nagy irgalmasságodat, s fiút adtál neki, s az ma az ő trónján ül.
  • 8 23és így szólt: »Uram, Izrael Istene, nincs hozzád fogható Isten sem fenn az égben, sem lenn a földön! Te megtartod szövetségedet s irgalmasságodat szolgáid iránt, akik teljes szívükkel előtted járnak, 50s légy kegyelmes néped iránt, amely vétkezett ellened s minden gonoszságuk iránt, amellyel ellened vétettek, s add, hogy irgalmasságot leljenek azok előtt, akiknek foglyaik, hogy azok megkönyörüljenek rajtuk.

 Nehemiás könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 9 31Mivel azonban irgalmasságod nagy, nem pusztítottad el és nem hagytad el őket, hiszen te könyörületes és irgalmas Isten vagy.17vonakodtak engedelmeskedni és nem emlékeztek a csodákra sem, amelyeket értük műveltél. Nyakaskodtak és fejükbe vették, hogy lázadozva visszatérnek szolgaságukba. Te azonban, a megbocsátó, kegyes, könyörületes, türelmes és nagy irgalmasságú Isten, nem hagytad el őket, 27Ezért ellenségeik kezére juttattad őket és azok megsanyargatták őket. Amikor pedig szorongatásuk idején hozzád kiáltottak, te meghallgattad őket az égből és irgalmasságod nagysága szerint szabadítókat küldtél nekik, hogy kimentsék őket ellenségeik kezéből. 28Mihelyt azonban visszatért nyugalmuk, ismét csak olyat cselekedtek, ami gonosz előtted. Ezért megengedted, hogy ellenségeik hatalmába kerüljenek. S amikor ezek szorongatták őket, újra hozzád kiáltottak segítségért, te az égből meghallgattad és irgalmadból hosszú időn keresztül gyakran megszabadítottad őket, 30Te pedig sok esztendeig irgalmaztál nekik, figyelmeztetted őket prófétáid által lelkeddel, de ők nem engedelmeskedtek, ezért az országok népeinek kezébe adtad őket. 32Most tehát, te nagy, hatalmas és félelmetes Istenünk, aki hű vagy a szövetségben és irgalomban, ne fordítsd el arcodat mindattól a szenvedéstől, amely az asszír királyok idejétől kezdve mind a mai napig ért minket, királyainkat, fejedelmeinket, papjainkat, prófétáinkat, atyáinkat és egész népedet.
  • 1 5»Uram, te a mennynek erős, nagy és félelmetes Istene, aki kitartasz a szövetség mellett és irgalommal vagy azok iránt, akik szeretnek téged és követik parancsaidat. Kérlek, 11Kérlek, Uram, legyen füled figyelmessé szolgád imádságára és szolgáid könyörgésére, akik nevedet félni kívánják. Most pedig adj szerencsét szolgádnak és engedd, hogy irgalmat találjon annál a férfinél.« – Én ugyanis a király pohárnoka voltam.
  • 13 22Egyben meghagytam a levitáknak, hogy végezzenek tisztulást, aztán jöjjenek, őrizzék a kapukat, hogy megszenteljék a szombat napját. Ezért is emlékezzél meg rólam, Istenem, és könyörülj rajtam irgalmasságod sokasága szerint.

 Tóbiás könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 7 11Hét férfinek adtam testvéreink közül és mindnyájan meghaltak azon az éjjelen, amikor beléptek hozzá. De most egyél, igyál fiam és az Úr cselekedjen javatokra.« Tóbiás azonban ezt mondta: »Itt én addig nem eszem és nem iszom, amíg meg nem erősíted, ami rám vonatkozik.« Ráguel ezt mondta neki: »Megteszem, tiéd lesz ő Mózes könyvének törvénye szerint és az égben is úgy határoztak, hogy neked adjam őt. Vedd tehát nővéredet, mostantól testvére vagy, ő pedig nővéred neked. Mától kezdve örökre a tied. Az ég Ura legyen hozzátok irgalmas fiam, ezen az éjszakán, árassza rátok irgalmát és békéjét.«
  • 8 17Áldott vagy, mert irgalmas voltál e két egyetlen gyermekhez. Adj nekik Uram, irgalmat és egészséget, tedd teljessé életüket örömben és kegyelemben.« 7Én most nem élvezetvágyból veszem el nővéremet, hanem tiszta szándékkal. Engedd, hogy irgalmat találjak és találjon ő is, és egészségben öregedjünk meg mindketten.« 16Áldott vagy, mert megörvendeztettél engem, s nem történt meg, amitől rettegtem, hanem nagy irgalmasságod szerint bántál velünk.
  • 3 2»Igazságos vagy Uram, s minden tetted igazságos és minden utad irgalom és igazság, s te ítéled meg a világot. 11Ez után az ablaknál kitárt karral fohászkodott és ezt mondta: »Légy áldott Uram, irgalmas Isten, legyen áldott szent és tiszteletreméltó neved mindörökké. Áldjon téged minden műved örökké.
  • 13 2»Áldott legyen az élő Isten és az ő országa mindörökké; mert ő megfenyít és irgalmaz, levisz az alvilág mélységeibe, és felhoz a nagy pusztulásból és senki sem menekülhet el kezéből.

 A zsoltárok könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 86 15De te, Uram, könyörületes és irgalmas Isten vagy, türelmes, nagy irgalmú és igaz. 5Mert te, Uram, jóságos vagy és szelíd, nagy irgalmú mindazokhoz, akik téged segítségül hívnak. 13mert nagy a te irgalmad irántam, kiragadtad lelkemet az alvilág mélyéből.
  • 103 8Irgalmas és könyörületes az Úr, hosszan tűrő és nagyirgalmú. 4ő megóvja életed a pusztulástól, ő irgalommal és kegyelemmel koronáz meg téged. 11Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy az ő irgalma azok számára, akik őt félik.
  • 145 8Irgalmas az Úr és könyörületes, hosszantűrő és nagyirgalmú.
  • 5 8Én azonban nagy irgalmadban bízva, bemegyek hajlékodba; Irántad való félelemmel leborulok szent templomod előtt.
  • 6 5Fordulj felém, Uram és ments meg engem, szabadíts meg irgalmadban engem!
  • 13 6Én azonban bízom a te irgalmadban. Szívem ujjong, mert megszabadítasz, énekelek az Úrnak, aki jót tesz velem.
  • 17 7Mutasd meg csodás irgalmadat, hiszen megmented az üldözőktől azokat, akik jobbodban bíznak!
  • 18 51aki bőségesen segíti királyát, aki irgalmat gyakorol Fölkentjével, Dáviddal és utódaival mindörökké.
  • 21 8Minthogy az Úrban bízik a király, meg nem inog a Fölséges irgalmából.
  • 23 6Mert jóságod és irgalmasságod kísér engem életem minden napján, hogy az Úr házában lakjam időtlen időkig.
  • 24 5Az ilyen áldást nyer az Úrtól, s irgalmat Istentől, oltalmazójától.
  • 25 6Emlékezzél meg, Uram, könyörületedről, és irgalmadról, hisz azok öröktől valók! 7Ifjúkorom bűneire s botlásaira ne gondolj vissza; irgalmad szerint emlékezzél meg rólam, hiszen te jó vagy, én Uram! 10Az Úr minden útja irgalom és igazság azok iránt, akik szövetségét és törvényeit megtartják. 16Tekints rám és irgalmazz nekem, mert elhagyatott és szegény vagyok.
  • 26 3Mert szemem előtt van irgalmasságod, s a te igazságodban járok. 11Én azonban ártatlanságomban járok, ments meg engem, irgalmazz nekem!
  • 31 8Ujjongva örvendek irgalmasságodnak, hisz megláttad megalázottságomat, észrevetted ínségemet, 17Ragyogtasd fel szolgád fölött arcodat, szabadíts meg irgalmasságodban. 22Áldott az Úr, mert csodásan megmutatta irgalmát nekem a megerősített városban!
  • 32 10Sok csapás éri a bűnöst, ám az Úrban remélőt irgalom övezi.
  • 33 5Az igazságot és a törvényt szereti; az Úr irgalma betölti a földet. 18De íme, nézi az Úr szeme azokat, akik félik őt, akik remélik irgalmát, 22Legyen, Uram, irgalmad rajtunk, amint benned bizakodunk!
  • 36 8Istenem, milyen gazdag a te irgalmasságod! Az emberek fiai szárnyad oltalmába menekülnek. 11Terjeszd ki irgalmadat ismerőidre, igazságodat az igaz szívűekre.
  • 40 11Igazságodat nem rejtem el szívemben, hűségedet és segítségedet hirdetem. Nem titkolom irgalmadat és hűségedet a nagy gyülekezetben. 12Te, Uram, ne vond meg irgalmadat tőlem, kegyelmed és hűséged tartson fenn mindenkor engem,
  • 41 11Te azonban, Uram, légy hozzám irgalmas, állíts talpra engem, hadd fizessek meg nekik!
  • 44 26Hisz lelkünk a porba hanyatlott, testünk a földhöz tapadt. Kelj, Uram, segítségünkre, és irgalmadban válts meg minket!
  • 48 10Megemlékezünk irgalmadról, ó Isten, templomod belsejében.
  • 51 3Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat!
  • 52 10Én azonban olyan vagyok, mint a termékeny olajfa Isten házában, bízom Isten irgalmában, mindörökkön örökké.
  • 57 4Az égből küld szabadulást nekem, és gyalázatba taszítja azokat, akik taposnak rajtam. Isten elküldi irgalmát és hűségét. 11mert irgalmad felér az egekig, és hűséged a fellegekig.
  • 59 11Istenem, akinek irgalma megelőz engem. 17Én azonban hatalmadat énekelem, minden reggel magasztalom irgalmadat, mivel te oltalmazóm voltál, és menedékem sanyargatásom napján. 18Én erősségem, neked zengem énekem, mert te, Isten, oltalmazóm vagy nekem: Istenem, én irgalmasságom!
  • 61 8Maradjon meg örökké Isten színe előtt, irgalmad és hűséged őrizzék meg őt!
  • 62 13s tiéd, Uram, az irgalom; és te megfizetsz kinek-kinek cselekedetei szerint.
  • 63 4Hisz irgalmad jobb, mint az élet, ajkam téged dicsér.
  • 66 20Áldott az Isten, aki nem vetette el imámat, s nem vonta meg irgalmasságát tőlem.
  • 67 2Irgalmazzon nekünk Isten és áldjon meg minket! Ragyogtassa arcát felettünk!
  • 69 14Az én imám pedig szálljon hozzád, Uram, a kegyelem idején, ó Isten! Nagy irgalmasságodban hallgass meg engem szabadító hűséged szerint. 17Hallgass meg, Uram, hisz irgalmad kegyes; tekints rám nagy könyörületedben.
  • 77 9Végleg elfogyott irgalma, elmarad nemzedékről nemzedékre szálló ígérete? 10Elfelejtette Isten a könyörületességet, vagy haragjában visszatartja irgalmát?
  • 78 38De ő irgalmasan megbocsátotta bűneiket, és nem pusztította el őket. Haragját gyakran elfordította és nem öntötte ki egész bosszúságát.
  • 79 8Ne emlékezzél meg atyáink gonoszságáról, siessen elénk irgalmasságod, mert nagyon nyomorultak lettünk.
  • 85 8Mutasd meg nekünk, Uram, irgalmasságodat, és szabadításodat add meg nekünk. 11Az irgalom és az igazság egymásra lelnek, csókot vált az igazságosság és a béke.
  • 88 12Vajon hirdeti-e valaki a sírban irgalmasságodat és hűségedet az enyészet helyén?
  • 89 3Mert ezt mondtad: »Örök időkre épül az irgalom« – hűséged szilárdan áll a mennyekben. – 15Igazságosság és jog trónod alapja, irgalom és igazság vonulnak előtted. 29Örökre megőrzöm irgalmamat iránta, és szövetségem mindig vele marad. 50Hol van, Uram, hajdani irgalmad, amellyel megesküdtél hűségedre Dávidnak?
  • 90 13Fordulj meg, Uram, végre valahára, légy irgalmas szolgáidhoz. 14Tölts el minket kora reggel irgalmaddal, hogy ujjongjunk és vigadjunk egész életünkben.
  • 94 18Ha azt mondtam: »Inog a lábam«, megsegített a te irgalmad, Uram.
  • 98 3Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását.
  • 106 1ALLELUJA! Áldjátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló. 7Atyáink Egyiptomban nem értették meg csodáidat, nem fogták fel nagy irgalmadat, lázadoztak, amikor a tengerhez, a Vörös tengerhez jutottak, 45Megemlékezett szövetségéről, és nagy irgalmában megszánta őket. 46Irgalmat szerzett nekik mindazoknál, akik fogságba hurcolták őket.
  • 107 1ALLELUJA! Áldjátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló. 8Áldják tehát az Urat irgalmasságáért, az emberek fiaival művelt csodáiért, 15Áldják tehát az Urat irgalmasságáért, az emberek fiaival művelt csodáiért, 21Áldják tehát az Urat irgalmasságáért, az emberek fiaival művelt csodáiért, 31Áldják tehát az Urat irgalmasságáért, az emberek fiaival művelt csodáiért; 43Ki olyan bölcs, hogy fölfogná ezeket, és megértené az Úr irgalmasságát?
  • 108 5Mert irgalmad felér az egekig és hűséged a fellegekig.
  • 109 16mivel nem gondolt arra, hogy irgalmasságot cselekedjék. Üldözte a nyomorultat, a szegényt, s a megtört szívűt, hogy megölje őt. 21Velem azonban Uram, bánj nevedért kegyesen, Uram, és mivel irgalmad jóságos, szabadíts meg engem. 26Segíts meg, Uram, én Istenem, ments meg engem irgalmadban!
  • 111 4Emléket állított csodáinak, irgalmas és kegyes Úr.
  • 112 4Világosságként ragyog fel a sötétségben az igazaknak az irgalmas, a kegyes, az igaz.
  • 115 2irgalmad és hűséged szerint. Hogy azt ne mondják a nemzetek: »Hol van az ő Istenük?«
  • 116 5Irgalmas az Úr és igaz, megkönyörül a mi Istenünk.
  • 117 2Mert megerősíttetett mirajtunk az ő irgalma, és jósága örökre megmarad!
  • 118 1ALLELUJA! Magasztaljátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló! 2Mondja hát Izrael, hogy jó, hogy irgalma örökkévaló!3Mondja hát Áron háza, hogy irgalma örökkévaló! 4Mondják hát, akik félik az Urat, hogy irgalma örökkévaló! 29Áldjátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló.
  • 119 29Tartsd távol tőlem a gonoszság útját, és törvényed szerint irgalmazz nekem! 58Teljes szívemből könyörgök előtted, irgalmazz nekem, amint megígérted. 76Vigasztaljon meg engem irgalmad, miként szolgádnak ígérted. 77Szálljon rám irgalmad, hogy éljek, mert törvényedről elmélkedem. 88Adj irgalmad szerint életet nekem, hogy szád parancsolatait megőrizzem. 124Bánj szolgáddal irgalmad szerint, és törvényeidre taníts meg engem! 149Hallgasd meg, Uram, szavamat irgalmasságod szerint, és tarts életben engem ítéleted szerint. 156Uram, nagy a te irgalmad, éltess engem ítéleted szerint! 159Lásd meg, Uram, hogy rendeleteidet szeretem, tartsd meg életemet irgalmasságod szerint!
  • 130 7várja Izrael az Urat, mert az Úrnál van az irgalom, és bőséges nála a szabadítás.
  • 136 1ALLELUJA! Áldjátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló! 2Áldjátok az istenek Istenét, mert irgalma örökkévaló! 3Áldjátok az urak Urát, mert irgalma örökkévaló! 4Őt, aki nagy csodákat művel egymaga, mert irgalma örökkévaló! 5Aki az egeket bölcsen alkotta, mert irgalma örökkévaló! 6Aki szétterítette a földet a vizeken, mert irgalma örökkévaló! 7Aki a nagy világítókat alkotta, mert irgalma örökkévaló! 8A napot, hogy uralkodjék a nappalon, mert irgalma örökkévaló! 9A holdat és a csillagokat, hogy uralkodjanak az éjszakán, mert irgalma örökkévaló! 10Aki megverte elsőszülöttjeiben Egyiptomot, mert irgalma örökkévaló! 11És kivezette közülük Izraelt, mert irgalma örökkévaló! 12Hatalmas kézzel és felemelt karral, mert irgalma örökkévaló! 13Aki kettéhasította a Vörös-tengert, mert irgalma örökkévaló! 14S átvitte Izraelt a közepén, mert irgalma örökkévaló! 15De a Vörös-tengerbe vetette a fáraót és seregét, mert irgalma örökkévaló! 16Aki a pusztában vezérelte népét, mert irgalma örökkévaló! 17Aki megvert nagy királyokat, mert irgalma örökkévaló! 18És megölt hatalmas királyokat, mert irgalma örökkévaló! 19Szehont, az amoriták királyát, mert irgalma örökkévaló!20Ógot, Básán királyát, mert irgalma örökkévaló! 21S odaadta örökségül földjüket, mert irgalma örökkévaló! 22Örökségül szolgájának, Izraelnek, mert irgalma örökkévaló! 23Aki megemlékezett rólunk megaláztatásunkban, mert irgalma örökkévaló! 24És megszabadított minket ellenségeinktől, mert irgalma örökkévaló! 25Aki eledelt ad minden testnek, mert irgalma örökkévaló! 26Áldjátok az ég Istenét, mert irgalma örökkévaló!
  • 138 2leborulok szent templomod felé, áldást mondok nevednek irgalmadért és igazságodért, mert mindenek fölött felmagasztaltad szent nevedet. 8Az Úr mindezt véghezviszi értem, Uram, irgalmad örökkévaló: ne vesd meg kezed alkotásait!
  • 141 5Ám feddjen meg irgalomból az igaz és korholjon engem; de a bűnös olaja ne kenje meg a fejem, mert gonoszságuk ellen imádkozom.
  • 143 8Add, hogy már reggel halljam irgalmadat, mert benned bízom; mutasd meg nekem az utat, amelyen járnom kell, mert én hozzád emelem lelkemet! 12pusztítsd el ellenségeimet irgalmadban; semmisítsd meg minden üldözőmet, mert én a te szolgád vagyok!
  • 144 2Ő az én irgalmam és erősségem, oltalmam és szabadítóm, pajzsom, akiben remélek, védelmezőm és reménységem, ő veti alám népemet.
  • 147 11Azokban leli örömét az Úr, akik félik őt, azokban akik irgalmában bíznak.

 A bölcsesség könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 4 15hogy Isten kegyelme és irgalma vár szentjeire, és irgalmas látogatása választottjaira.
  • 6 6A kicsiny ugyanis irgalmat talál, de kemény fenyítés vár a hatalmasokra,
  • 9 1»Atyáim Istene, irgalom Ura, aki szavaddal teremtettél mindeneket,
  • 12 22Amíg tehát fenyítesz minket, ellenségeinket sokszor korbácsolod, hogy mi is, amikor ítélkezünk, jóságodat meggondoljuk, s az ítéleten irgalmadat remélhessük.
  • 16 10fiaidon ellenben még a mérges sárkányok marása sem fogott, mert irgalmad segítségükre sietett, és meggyógyította őket.

 Jeremiás könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 31 20Hát nem drága fiam nekem Efraim, vagy nem dédelgetett gyermekem, hogy ahányszor csak szólok hozzá, mindig újra tekintettel vagyok rá? Ezért indul fel bensőm miatta; irgalommal irgalmazok neki – mondja az Úr.
  • 42 12Irgalmat gyakorolok veletek, és ő is irgalmazni fog nektek: visszaenged titeket földetekre.
  • 6 23Íjat és dárdát ragadnak, kegyetlenek, és nem irgalmaznak; hangjuk zúg, mint a tenger, és lovakon nyargalnak. Felsorakoztak mint harcosok ellened, Sion leánya!«
  • 13 14És odacsapom őket, egyiket a másikhoz, apákat és fiakat együtt – mondja az Úr. – Nem szánakozom, nem könyörülök és nem irgalmazok: elpusztítom őket.«
  • 16 5Mert így szól az Úr: »Ne lépj be gyászoló házba, és ne menj siratni, részvétet se mutass irántuk! Mert elvettem békességemet ettől a néptől – mondja az Úr –, a kegyelmet és az irgalmat.
  • 21 7Azután pedig – mondja az Úr, – átadom Cidkiját, Júda királyát és az ő szolgáit, a népet és azokat, akik megmaradtak ebben a városban a dögvész, a kard és az éhínség után, Nebukadnezárnak, Babilon királyának kezébe és ellenségeiknek kezébe, azok kezébe, akik életükre törnek; az kardélre hányja őket, nem könyörül rajtuk, nem szánakozik és nem irgalmaz.
  • 50 42Íjat és dárdát ragadnak, kegyetlenek, és nem irgalmaznak; hangjuk zúg, mint a tenger, és lovakon nyargalnak. Felsorakoztak mint harcosok ellened, Babilon leánya!

 Báruk könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 3 2Hallgass meg, Urunk, és irgalmazz, mert irgalmas Isten vagy. Könyörülj meg rajtunk, mert vétkeztünk ellened.
  • 2 19Nem azért könyörgünk és esedezünk irgalomért színed előtt, Urunk, Istenünk, mert atyáink igazak voltak, 27Velünk azonban, Urunk Istenünk, egész jóságod és egész nagy irgalmasságod szerint cselekedtél,
  • 4 16mely nem tisztelte az aggastyánt, nem irgalmazott a gyermekeknek, elhurcolta az özvegy szeretteit, s a magános nőt megfosztotta leányaitól.« 22Mert én az Örökkévalótól remélem szabadulástokat, és megörvendeztet engem a Szent azzal az irgalommal, melyet örök Szabadítónk gyakorol veletek.
  • 5 9Mert visszahozza Isten Izraelt vidámságban, dicsőségének fényében, irgalmában és igazságosságában.

 Ózeás jövendölése (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 6Mikor az ismét fogant és leányt szült, azt mondta neki az Úr: »Hívd őt ‘Nincs irgalom!’-nak, mert nem irgalmazok tovább Izrael házának, hanem végleg elfelejtem őket. 7Júda házának azonban irgalmazok, és megmentem őket az Úr, az ő Istenük által, de nem íjjal, karddal, harccal, és nem lovakkal vagy lovasokkal mentem meg őket.« 8Miután ő a ‘Nincs irgalmat’ elválasztotta, ismét fogant, és fiút szült.
  • 2 25S én elültetem őt magamnak az országba, és irgalmazok annak, aki ‘Nincs irgalom!’ volt. 3Mondjátok majd fivéreiteknek: ‘Én népem‘! és nővéreiteknek: ‘Van irgalom‘! 6Sőt fiainak sem irgalmazok, mert paráznaságnak fiai ők;
  • 4 1»Halljátok az Úr szavát, Izrael fiai, mert perbe száll az Úr az ország lakóival, mivel nincs hűség, nincs irgalom, nincsen Isten ismerete az országban!
  • 6 6Mert én irgalmasságot akarok és nem áldozatot, és Isten ismeretét inkább, mint égő áldozatokat.
  • 10 12Vessetek magatoknak az igazság szerint, és arattok is majd az irgalom szerint; törjetek fel ugart magatoknak; ideje, hogy keressétek az Urat, és ő majd eljön, hogy igazságra tanítson titeket.
  • 12 7»Térj vissza Istenedhez! Tartsd meg az irgalmat és az igazságot, és remélj mindenkoron Istenedben!«
  • 14 4Asszúr ne segítsen nekünk, lóra sem szállunk többé, és kezünk alkotásainak nem mondjuk többé: ‘Ó, Isteneink!’ Mert te megkönyörülsz az árván, aki nálad talál irgalmat.«

 Joel jövendölése (Káldi-Neovulgáta)

  • 2 13Szaggassátok meg szíveteket, nem pedig ruhátokat, és térjetek meg az Úrhoz, a ti Istenetekhez, mert jóságos ő és irgalmas, türelmes és nagyirgalmú, és szánakozik a bajok felett.«

 Jónás jövendölése (Káldi-Neovulgáta)

  • 4 2és könyörgött az Úrhoz és mondta: »Kérlek, Uram, vajon nem erre gondoltam-e akkor, amikor még otthon voltam? Ezért menekültem sietve Tarzisba, mert tudtam, hogy kegyes és irgalmas Isten vagy, türelmes és nagyirgalmú, aki megbánod a rosszat.11és én ne irgalmazzak Ninivének, a nagy városnak, amelyben több mint százhúszezer ember van, aki nem tud különbséget tenni jobb és balkeze között, és számos állat?«
  • 3 10Isten irgalmassága: 4,1-11

 Evangélium Lukács szerint (Káldi-Neovulgáta)

  • 6 36Legyetek tehát irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas!
  • 1 50Irgalma nemzedékről nemzedékre azokra száll, akik őt félik. 54Felkarolta szolgáját, Izraelt, megemlékezve irgalmasságáról,58Meghallották szomszédai és rokonai, hogy az Úr nagy irgalmasságot cselekedett vele, és együtt örvendeztek vele. 72hogy irgalmasságot cselekedjék atyáinkkal, és megemlékezzék szent szövetségéről, 78Istenünk mélységes irgalmából, amellyel meglátogatott minket a magasságban felkelő,
  • 10 25Az irgalmas szamaritánus 37Az így felelt: »Az, aki irgalmasságot cselekedett vele.« Jézus erre azt mondta neki: »Menj, és te is hasonlóképpen cselekedjél!«
  • 18 13A vámos pedig távol állt meg, nem merte a szemét sem az égre emelni. Mellét verve így szólt: ‘Istenem! Légy irgalmas nekem, bűnösnek!’

 Péter első levele (Káldi-Neovulgáta)

  • 2 10akik egykor »nem nép« voltatok, most pedig Isten népe vagytok; akik számára azelőtt nem volt irgalom, most pedig irgalmat nyertetek .
  • 1 3Áldott legyen Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki nagy irgalmasságával élő reménységre szült újjá minket, Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által,
  • 3 8Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, szeressétek a testvéri közösséget, legyetek irgalmasok, alázatosak!

 Teremtés könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 19 19hiszen kegyelmet talált előtted szolgád, s nagy volt irgalmasságod, amelyet velem cselekedtél, hogy megmentsd az életemet! Nem menekülhetek a hegyre, mert akkor utolérhet a veszedelem, és meghalok.
  • 24 12»Uram, Ábrahámnak, az én uramnak Istene, esedezem, jöjj ma segítségemre, és cselekedj irgalmasságot a gazdámmal, Ábrahámmal! 14Add tehát, hogy az a lány, aki, ha azt mondom neki: ‘Döntsd meg korsódat, hadd igyam’, azt válaszolja: ‘Igyál, sőt a tevéidet is megitatom’ – az legyen az, akit szolgádnak, Izsáknak rendeltél, s erről ismerjem meg, hogy irgalmasságot cselekedtél urammal!« 27és azt mondta: »Áldott legyen az Úr, uramnak, Ábrahámnak Istene, aki nem vonta meg irgalmasságát és hűségét gazdámtól, sőt, egyenesen gazdám testvérének házába vezérelt utamon!« 49Azért tehát, ha irgalmat és hűséget akartok cselekedni urammal, adjátok tudtomra; ha pedig mást akartok, mondjátok meg azt is, hadd menjek jobbra vagy balra!«
  • 32 11Méltatlan vagyok mindarra az irgalomra és hűségre, amelyet szolgáddal műveltél! Egy szál botommal keltem át a Jordánon, és két táborral jövök vissza most.
  • 40 14De eszedbe jussak ám, ha jól megy majd sorod, és cselekedj irgalmasságot velem! Beszéld rá a fáraót, hogy vitessen ki engem ebből a tömlöcből,
  • 47 29Amikor aztán látta, hogy közeledik halálának napja, magához hívatta fiát, Józsefet, és így szólt hozzá: »Ha kegyelmet találtam szemedben, tedd kezedet ágyékom alá, és cselekedj velem irgalmasságot és hűséget: ne temess el engem Egyiptomban.

 Kivonulás könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 15 13A népet, melyet megváltottál, irgalmasan vezetted, szent lakóhelyedre hatalmaddal elvitted.
  • 20 6De irgalmasságot gyakorlok ezer nemzedéken át azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsaimat.
  • 22 26Hiszen az az egyetlen takarója, testének öltözete, és nincs egyebe, amiben alhatna. Ha hozzám kiált, meghallgatom, mert én irgalmas vagyok.
  • 34 6Amíg az Úr elvonult előtte, azt mondta: »Uralkodó Úr, irgalmas és kegyes Isten, hosszan tűrő, nagy könyörületességű és hűségű,7te irgalmasságot gyakorolsz ezer nemzedéken át, megbocsátasz gonoszságot, vétket és bűnt. Előtted azonban semmi sem marad büntetlen, mert megtorlod az apák gonoszságát gyermekeiken, unokáikon, harmadik és negyedik nemzedékükön!«

 Számok könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 14 18‘Hosszan tűrő s nagyirgalmú az Úr, megbocsát gonoszságot és vétket, de büntetlenül nem hagy senkit, megbünteted az atyák vétkeit fiaikon, harmadik és negyedik nemzedékükön.’ 19Bocsásd meg, kérlek, ennek a népnek a bűnét irgalmasságod nagysága szerint, mint ahogy megbocsátottál nekik Egyiptomból való kijövetelüktől kezdve eddig a helyig.«

 Második törvénykönyv (Káldi-Neovulgáta)

  • 4 31Irgalmas Isten ugyanis az Úr, a te Istened nem hagy el téged, s nem töröl el teljesen, s nem feledkezik meg arról a szövetségről, amelyre atyáitoknak megesküdött.
  • 5 10de irgalmasságot gyakorlok sok ezerízig azokkal, akik szeretnek, és megtartják parancsaimat.
  • 6 25Irgalmas is lesz irántunk, ha az Úr, a mi Istenünk előtt vigyázunk és teljesítjük minden parancsát, amint parancsolta nekünk.’
  • 7 9Tudd tehát, hogy az Úr, a te Istened erős és hűséges Isten, aki ezerízig megtartja a szövetséget, s az irgalmasságot azokkal szemben, akik szeretik őt, s megtartják parancsait, 12Ha hallgatsz ezekre a rendeletekre, megtartod és teljesíted azokat, akkor az Úr, a te Istened is megtartja számodra a szövetséget és az irgalmasságot, amely felől megesküdött atyáidnak

 Józsue könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 2 12Most azért esküdjetek meg nekem az Úrra, hogy amint én irgalmasságot cselekedtem veletek, úgy ti is azt tesztek majd apám házával, és biztos jelét adjátok nekem, 14Ők azt felelték neki: »Életünkkel kezeskedünk értetek, hogyha el nem árulsz minket, s ha majd az Úr nekünk adja ezt a földet, irgalmasságot és hűséget fogunk cselekedni veled.«

 Bírák könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 24megláttak egy embert, aki a városból jött ki, és azt mondták neki: »Mutasd meg nekünk a város bejáróját, akkor irgalmasságot cselekszünk veled.«
  • 8 35és nem cselekedtek irgalmasságot Jerobaál-Gedeon házával mindazon jótettek ellenére sem, amelyet ő cselekedett Izraellel.

 Rút könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 8mégis azt mondta nekik: »Menjetek vissza anyátok házába! Cselekedjen az Úr irgalmasságot veletek, amint ti is azt cselekedtetek a megholtakkal és velem!
  • 2 2A moábi Rút így szólt anyósához: »Ha parancsolod, elmegyek a mezőre, és összeszedem azokat a kalászokat, amelyek az aratók kezét elkerülik, ott, ahol hozzám irgalmas gazdának kegyére találok.« Noémi ezt válaszolta neki: »Menj csak, lányom!« 20Noémi azt felelte: »Áldja meg az Úr, mert azt az irgalmat, amelyet az élőkkel művelt, megőrizte a holtak iránt is.« Majd hozzátette: »Rokonunk az az ember.«

 Sámuel első könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 12 7Nos tehát álljatok elő, hadd szálljak perbe veletek az Úr előtt, az Úr mindazon irgalmassága ügyében, amelyet veletek s atyáitokkal cselekedett.
  • 15 6Majd azt mondta Saul a kenitáknak: »Menjetek, távozzatok, s költözzetek ki az amalekiták közül, hogy pusztulásba ne találjalak sodorni titeket közöttük, noha ti irgalmasságot cselekedtetek Izrael valamennyi fiával, amikor feljöttek Egyiptomból.« Erre aztán eltávoztak a keniták az amalekiták közül.
  • 20 8Cselekedj tehát irgalmasságot szolgáddal, hiszen szövetségre léptél velem, szolgáddal az Úr előtt. Ha azonban valami gonoszság van bennem, ölj meg te magad, s ne vígy apádhoz.« 14De akkor, ha még élek, az Úr irgalmasságát gyakorold ám velem, ha pedig már meghaltam, 15ne vond meg irgalmasságodat házamtól sohasem, akkor sem, amikor majd az Úr kiirtja Dávid minden ellenségét a földről. Vegye el az Úr Jonatánt házából, s álljon bosszút Dávid ellenségein!«

 Királyok második könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 14Íme, tűz szállt le az égből, és megemésztette a két első ötvenes hadnagyot és azt az ötven-ötven embert, aki velük volt; most azonban kérlek, irgalmazz életemnek!«

 A krónikák első könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 16 34Dicsérjétek az Urat, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló, 41Rajta kívül otthagyta Hemánt, Iditunt s a többieket, akiket név szerint kiválasztott, hogy dicsérjék az Urat, »mert irgalmassága örökkévaló«,
  • 17 13Én atyja leszek s ő fiam lesz, s irgalmasságomat meg nem vonom tőle, mint ahogy megvontam elődödtől,
  • 19 2Így szólt ekkor Dávid: »Irgalmasságot tanúsítok Hánon, Naás fia iránt, mert atyja kedvességet tanúsított irántam.« Követeket küldött tehát Dávid, hogy vigasztalják meg őt atyja halála miatt. Amikor ezek eljutottak Ammon fiainak földjére, hogy megvigasztalják Hánont,
  • 21 13Dávid erre így válaszolt Gádnak: »Mindegyiktől szorongás fog el: de jobb az Úr kezébe esnem, mint az emberekébe, mert nagy az ő irgalmassága.«

 Krónikák második könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 8Salamon erre így válaszolt Istennek: »Te az én atyámmal, Dáviddal, nagy irgalmasságot cselekedtél és helyébe engem tettél királlyá.
  • 5 13Mivel valamennyien egyszerre zendítettek rá a trombitákra, az énekszóra, a cintányérokra, a hangszerekre és a különféle zeneszerszámokra és fennhangon énekeltek, messzire hallatszott a hang. Amikor pedig elkezdték dicsérni az Urat és ismételni, hogy: »Dicsérjétek az Urat, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló« – a felhő betöltötte az Isten házát,
  • 6 14így szólt: »Uram, Izrael Istene, nincs hozzád fogható Isten sem a mennyben, sem a földön! Te megtartod szövetségedet s irgalmasságodat azok iránt a szolgáid iránt, akik teljes szívükkel előtted járnak, 42Uram, Isten, ne utasítsd el felkented személyét: emlékezzél meg Dávid szolgád iránt tanúsított irgalmasságodról.«
  • 7 3Izrael fiai is valamennyien látták, amint a tűz s az Úr dicsősége a házra leszállott, mire arcukkal a földre, a kövezett padozatra borultak és imádták s dicsérték az Urat, »mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.« 6Amíg a papok szolgálatukat végezték, a leviták Dávid énekeit játszották kezükkel az Úr hangszerein, amelyeket Dávid király arra készíttetett, hogy dicsérjék az Urat, »mert irgalmassága örökkévaló,« a velük szemben álló papok pedig trombitáltak, és egész Izrael ott állt.
  • 20 21Miután ezt a tanácsot adta a népnek, kirendelte az Úr énekeseit, hogy dicsérjék őt seregeikben, és vonuljanak a hadsereg élén és egyhangúlag mondják: »Dicsérjétek az Urat, mert irgalmassága mindörökké tart.«
  • 24 22Joás király nem emlékezett meg arról az irgalmasságról, amelyet az ő atyja, Jojáda vele cselekedett, hanem megölette fiát. Ez, amikor meghalt, így szólt: »Lássa és torolja meg ezt az Úr!«
  • 30 9Ha ugyanis ti visszatértek az Úrhoz, akkor testvéreitek és fiaitok irgalmasságot nyernek uraik előtt, akik fogságba hurcolták őket, és visszatérhetnek erre a földre. Mert kegyes és jóságos az Úr, a ti Istenetek, és ő nem fordítja el arcát tőletek, ha ti visszatértek hozzá.«

 Ezdrás könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 3 11Dicséret és magasztalás közben azt mondogatták az Úrról, hogy »jó és Izrael iránt való irgalmassága örökké tart.« Az egész nép pedig lelkendezett és nagy ujjongással dicsőítette az Urat, mivel megvethették az Úr templomának alapját.

 Judit könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 4 15Hamu volt a turbánjukon, s minden erejükből az Úrhoz kiáltottak, hogy látogassa meg irgalmában Izrael egész házát.
  • 7 30Ozija így szólt hozzájuk: »Bátorság testvérek, tartsunk ki még öt napig, ezalatt az Úr, a mi Istenünk felénk fordul irgalmában, mert nem hagyott el minket teljesen.
  • 13 14Ekkor Judit harsány hangon így szólt hozzájuk: »Dicsőítsétek Istenünket, dicsőítsétek, mert nem vonta meg irgalmát Izrael házától, hanem megtörte ellenségeinket kezem által ezen az éjjelen.«
  • 16 15Alapjukban meginogtak a hegyek és a vizek, a sziklák megolvadtak színed előtt, mint a viasz. De akik téged félnek, azokhoz irgalmas vagy.

 Eszter könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 3 15Igazságos vagy, Urunk, irgalmas, fönséges és magasztos, és minden utad ítélet. 15És most, Uram, ne add fiaidat fogságra, se feleségeinket meggyalázásra és pusztulásra, aki irgalmas voltál hozzánk Egyiptomtól egészen mostanáig.
  • 4 17Hallgasd meg könyörgésemet, légy irgalommal osztályrészedhez, változtasd örömre gyászunkat, hogy életben maradva dicsérjük nevedet, Urunk, és ne zárd le azok ajkát, akik magasztalnak téged.«

 A példabeszédek könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 13 13Aki intő szót megvet, pusztulást von magára, aki a parancsot megbecsüli, üdvösségre lel. Az álnok lelkek bűnökben tévelyegnek, az igazak pedig irgalmasok és könyörülnek.
  • 14 21Aki megveti szűkölködő társát, vétkezik, de boldog, aki a szegényen megkönyörül! Aki hisz az Úrban, szereti az irgalmasságot.22Akik gonoszt cselekszenek, tévelyegnek, az irgalom és igazság azonban jót terem.
  • 19 22A szűkölködő ember irgalmas, és többet ér a szegény, mint a hazug férfi.
  • 21 3Irgalmasságot és igazságot tenni kedvesebb az Úr előtt az áldozatnál. 21Aki követi az igazságot és irgalmasságot, életet talál, igazságot és hírnevet.
  • 22 9Az irgalmas lelkű áldásban részesül, mert adott kenyeréből a szegénynek. Siker és tisztelet jut annak, aki adakozik, és megnyeri azok lelkét, akik adományát veszik.
  • 28 13Nem boldogul, aki bűneit palástolja, de irgalmat nyer, aki megvallja s elhagyja azokat.

 A prédikátor könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 8 12mivel a bűnös, aki a rosszat százszor is elköveti, sokáig marad életben irgalmasságból. Azt is tudom azonban, hogy az istenfélők, akik az ő színétől félnek, jól járnak,

 Izajás könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 13 18de íjaik gyermekeket terítenek le, nem irgalmaznak a méh gyümölcsének, a fiakon nem könyörül szemük.
  • 27 11A szárazságban gallyai összetörnek, asszonyok jönnek, és elégetik. Nem értelmes nép ez, ezért nem irgalmaz neki Alkotója, és aki formálta, nem kegyelmez neki.
  • 30 18Az Úr azonban arra vár, hogy kegyelmezzen nektek, és ezért fölkel, hogy irgalmazzon nektek. Mert az ítéletnek Istene az Úr; boldogok mind, akik benne reménykednek!
  • 47 6Megharagudtam népemre, megfosztottam szentségétől örökségemet, és kezedbe adtam őket; nem gyakoroltál velük irgalmat, az öregre is ráraktad súlyos igádat.
  • 54 7Egy rövid szempillantásra elhagytalak, de nagy irgalommal összegyűjtelek.
  • 63 7Az Úr kegyességét emlegetem, az Úr dicső tetteit, mindazt, amit velünk tett az Úr; és nagy jóságát Izrael háza iránt, amit velük tett irgalmassága szerint és kegyességének nagysága szerint. 15Tekints le az égből, és lásd, szent és dicső lakóhelyedről! Hol van féltő szereteted és hatalmad? Bensőd felindulása és irgalmasságod távol maradnak tőlem.

 Jeremiás siralmai (Káldi-Neovulgáta)

  • 3 22az Úr kegyelme, hogy nem vesztünk el, mert nem fogyott el irgalma: 32Ha megszomorított is, irgalmaz nagy kegyessége szerint.

 Ezekiel jövendölése (Káldi-Neovulgáta)

  • 5 11Ezért így szól az Úr Isten: Életemre mondom! Mivel te megfertőzted szentélyemet minden törvényszegéseddel és minden utálatosságoddal, én is összetörlek téged; szemem nem irgalmaz, sem nem kegyelmezek.
  • 7 4Szemem nem könyörül meg rajtad és nem irgalmazok, hanem útjaid terhét rád rakom és utálatosságaid benned lesznek, és megtudjátok, hogy én vagyok az Úr. 9Szemem nem könyörül meg és nem irgalmazok, hanem rád rakom útjaid terhét, és utálatosságaid benned lesznek, és megtudjátok, hogy én, az Úr büntetek!
  • 8 18Én is cselekszem tehát haragomban; szemem nem irgalmaz, sem nem kegyelmezek; s amikor nagy hangon a fülembe kiáltanak majd, nem hallgatom meg őket!«
  • 9 5És hallottam, amint azt mondta nekik: »Menjetek keresztül a városon, kövessétek őt és öldököljetek; szemetek ne irgalmazzon, ne könyörüljetek; 6öreget és ifjút, szüzet, kisdedet és asszonyt öljetek meg irgalmatlanul, de senkit se öljetek meg, akin tau-t láttok. A szentélyemnél kezdjétek!« Megkezdték tehát az idős férfiakon, akik a ház előtt voltak. 10Tehát az én szemem sem irgalmaz és én sem könyörülök; útjuk terhét fejükre térítem vissza!«
  • 20 17Szemem azonban irgalmas volt hozzájuk, hogy meg ne öljem őket; ezért nem is irtottam ki őket a pusztában.
  • 24 14Én, az Úr, szóltam: eljön az, és megcselekszem; nem haladok el mellette, nem irgalmazok és nem engesztelődöm meg; útjaid szerint és törekvéseid szerint ítéllek meg« – mondja az Úr.

 Dániel jövendölése (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 9Isten kegyelmet és irgalmat ébresztett Dániel iránt az udvari tisztek főnökében,
  • 2 18hogy az ég Istenének színétől irgalmat kérjenek e titok ügyében, és el ne vesszenek Dániel és társai Babilon többi bölcseivel.
  • 3 35ne vond meg tőlünk irgalmadat kedveltedért, Ábrahámért, és szolgádért, Izsákért, és szentedért, Izraelért, 39hogy elnyerhessük irgalmadat; de fogadd kegyesen megtört szívünket és alázatos lelkünket! 42Ne engedd, hogy szégyent valljunk, hanem tégy velünk kegyességed és nagy irgalmasságod szerint. 89Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalma örökkévaló.(Eddig nincs meg a héberben; amit ide tettünk, azt Teodótion kiadásából fordítottuk le.) 90Áldjátok az Urat, az istenek Istenét, jámborok mindnyájan, dicsérjétek és adjatok hálát neki, mert irgalma örökkön-örökké tart.«
  • 4 24Ezért, király, legyen tetszésedre az én tanácsom: váltsd meg alamizsnával bűneidet és a szegények iránt való irgalommal gonoszságaidat; akkor talán Ő megbocsátja vétkeidet.«
  • 9 4A következőképpen imádkoztam az Úrhoz, Istenemhez, és a következő vallomást tettem: »Hozzád könyörgök, Uram, te nagy és félelmetes Isten, aki megtartod szövetségedet és irgalmadat azok iránt, akik szeretnek téged és megtartják parancsaidat! 9de a tied, Urunk, Istenünk, az irgalom és a megbocsátás. Mi ugyanis eltávoztunk tőled, 18Hajtsd hozzánk, Istenem, füledet, és hallgass meg; nyisd fel szemedet és lásd meg pusztulásunkat, és azt a várost, amelyik a nevedet viseli, hiszen nem a mi érdemeinkben, hanem a te nagy irgalmasságodban bízva terjesztjük színed elé könyörgéseinket.

 Ámosz jövendölése (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 11Ezt mondja az Úr: »Edomnak három, sőt négy gonosztette miatt nem fordítok el róla semmit sem: mert karddal üldözte testvérét és elfojtotta az iránta való irgalmat, és továbbra is haragot tartott és gyűlöletét megőrizte mindvégig.
  • 7 2Mikor ezek megették a föld egész füvét, így szóltam: »Úr Isten, irgalmazz, kérlek! Hogyan állhat fenn Jákob, hiszen kicsiny ő?«

 Mikeás jövendölése (Káldi-Neovulgáta)

  • 6 8Megmondta neked, ember, hogy mi a jó, és mit kíván tőled az Úr: azt, hogy mindenképpen igazságot cselekedj, szeresd az irgalmasságot, és hűségesen járj Isteneddel.
  • 7 18Melyik isten hasonló hozzád, aki megbocsátod a gonoszságot, és elengeded örökrészed maradékainak bűnét? Nem folytatja tovább haragját, mert az irgalmasságot szereti. 19Ismét irgalmaz Ő majd nekünk; leveszi rólunk gonoszságainkat, s a tenger mélyére veti minden bűnünket. 20Hűséget tanúsítasz majd Jákob iránt, irgalmasságot Ábrahám iránt, amint megesküdtél atyáinknak a hajdankor napjaiban.

 Habakuk jövendölése (Káldi-Neovulgáta)

  • 3 2Uram, eljutott hozzám a te híred, és én megrettentem tetteidtől. Keltsd életre művedet, Uram, a mi időnkben is, a közeli években tedd ismeretessé! De haragodban is gondolj az irgalomra!

 Zakariás jövendölése (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 16Ezért így szól az Úr: Ismét irgalmassággal fordulok Jeruzsálemhez: benne épüljön fel az én házam – mondja a Seregek Ura –, és mérőzsinór feszüljön Jeruzsálem felett.
  • 7 9»Így szól a Seregek Ura: ‘Igazságosan ítélkezzetek, és mindenki tegyen irgalmasságot és kegyességet testvérével;
  • 8 15és nem irgalmaztam, éppúgy elhatároztam ezekben a napokban, hogy jót teszek Júda és Jeruzsálem házával. Ne féljetek!
  • 10 1Isten irgalma az ítélet után
  • 12 10És kiöntöm Dávid házára és Jeruzsálem lakóira az irgalom és az imádság lelkét; és ők majd rámtekintenek. Akit átdöftek, azt megsiratják majd ők oly sírással, mint az egyszülöttet, és keseregnek felette, mint ahogy keseregni szoktak az elsőszülött halálakor.

 Malakiás jövendölése (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 9De most aztán könyörögjetek Istenhez, hogy irgalmazzon nektek! Bizony, a ti kezetek művelte ezt. Vajon kegyesen tekint-e rátok? – mondja a Seregek Ura. –

 A makkabeusok első könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 3 44Erre tömegesen gyűltek egybe, hogy készen álljanak a harcra, imádkozzanak és kegyelemért meg irgalomért esdekeljenek.
  • 4 24Visszatérőben dicsőítő éneket zengtek, áldották Istent az égben, mert »ő jó és irgalmassága örökké tart.«
  • 13 46és mondták: »Ne a mi gonoszságaink, hanem a te irgalmad szerint fizess meg nekünk!«

 A makkabeusok második könyve (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 24Nehemiás imája így hangzott: »Úr Isten, mindenek Teremtője! Te félelmetes, hatalmas, igazságos, irgalmas és egyedül jó király!
  • 2 7Amikor Jeremiás megtudta ezt, megfeddte őket, és azt mondta, hogy az a hely titokban marad mindaddig, amíg Isten egybe nem gyűjti a népet, és irgalmas nem lesz.
  • 6 16Azért tehát tőlünk sohasem vonja meg irgalmasságát. Csapásokkal sújt ugyan, de népét el nem hagyja sohasem.
  • 7 23hanem a világ Teremtője, aki megalkotta az embert eredetébe, és mindennek megadja létét. S ő irgalmasságában vissza is adja nektek lelketeket és életeteket, ha ti most föláldozzátok magatokat törvényeiért.« 27Aztán lehajolt hozzá, és a kegyetlen zsarnok megcsúfolására saját nyelvén így szólt: »Fiam! Légy irgalommal hozzám! Kilenc hónapig méhemben hordoztalak, három esztendeig szoptattalak, tápláltalak és mind ez ideig neveltelek. 29Ne félj tehát ettől a hóhértól, hanem légy méltó testvéreidhez! Osztozz a sorsukban, és szenvedd el a halált, hogy egykor, az irgalmasság idején testvéreiddel együtt visszakapjalak téged is!«
  • 8 3Legyen irgalommal a végromláshoz és a pusztuláshoz közel álló város iránt, és hallja meg a hozzá kiáltó vér szavát. 5Mikor aztán a Makkabeus sereget gyűjtött, nem bírtak vele a pogányok, mert irgalomra fordult Isten haragja. 27Még összehordták azonban azok fegyvereit és zsákmányát, azután szombatot ültek és áldották az Urat, aki szabadulást hozott számukra azon a napon, és kezdte kiárasztani irgalmasságát rájuk.
  • 10 26és odaborultak az oltár lábához, hogy – amint a törvény mondja – nekik irgalmas, ellenségeiknek azonban ellensége és ellenfeleiknek ellenfele legyen.
  • 13 12Így is tettek mindnyájan együtt. A földre leborulva, siránkozás és böjtölés mellett három napon át szüntelenül irgalomért esedeztek az Úrhoz. Majd felszólította őket Júdás, hogy készüljenek fel.

 Első levél a korintusiaknak (Káldi-Neovulgáta)

  • 7 25A szüzekre nézve nincs parancsom az Úrtól, tanácsot azonban adok, mint aki irgalmasságot nyertem az Úrtól, hogy hitelt érdemeljek.

 Második levél a korintusiaknak (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 3Áldott legyen Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene,
  • 4 1Mivel tehát ilyen szolgálatunk van, miután irgalmasságot nyertünk, nem csüggedünk el,

 Levél a galatáknak (Káldi-Neovulgáta)

  • 6 16És mindazokra, akik ezt a szabályt követik, békesség és irgalom, és Istennek Izraeljére!

 Levél az efezusiaknak (Káldi-Neovulgáta)

  • 2 4De Isten, aki gazdag az irgalmasságban, igen nagy szeretetéből, mellyel szeretett minket,

 Levél a kolosszeieknek (Káldi-Neovulgáta)

  • 3 12Öltsétek tehát magatokra, mint Isten szent és kedves választottjai, az irgalom érzületét, a jóságot, az alázatosságot, a szelídséget és a béketűrést!

 Első levél timóteusnak (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 2Timóteusnak, édes fiának a hitben. Kegyelem, irgalom és béke az Atyaistentől és Krisztus Jézustól, a mi Urunktól! 13aki azelőtt káromló, üldöző és gyalázkodó voltam, de irgalmat találtam, mert hitetlenségemben tudatlanul cselekedtem. 16De éppen azért találtam irgalmasságot, hogy Krisztus Jézus rajtam, az elsőn mutassa meg egész hosszantűrését, okulásul azoknak, akik hinni fognak benne az örök életre.

 Második levél timóteusnak (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 2Timóteusnak, szeretett fiának. Kegyelem, irgalom és béke az Atyaistentől, és Krisztus Jézustól, a mi Urunktól! 18Adja meg neki az Úr, hogy irgalmat leljen az Úr előtt azon a napon! Hogy milyen szolgálatokat tett Efezusban, azt te tudod legjobban.

 Levél títusznak (Káldi-Neovulgáta)

  • 3 5megmentett minket, nem a mi igaz cselekedeteinkért, amelyeket véghezvittünk, hanem az ő irgalmasságából, a Szentlélek újjáalkotó és megújító fürdője által,

 Levél a zsidóknak (Káldi-Neovulgáta)

  • 2 17Ezért mindenben hasonlónak kellett lennie testvéreihez, hogy irgalmas és hűséges főpap legyen Isten előtt, hogy kiengesztelje a nép bűneit.
  • 4 16Járuljunk ezért bizalommal a kegyelem trónja elé, hogy irgalmasságot nyerjünk, és kegyelmet találjunk az alkalmas időben való segítségre.
  • 10 28Ha valaki Mózes törvényét elveti, annak két vagy három tanú szavára irgalom nélkül meg kell halnia.

 János második levele (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 3Legyen velünk kegyelem, irgalom, békesség az Atyaistentől és Jézus Krisztustól, az Atyának Fiától igazságban és szeretetben!

 Júdás levele (Káldi-Neovulgáta)

  • 1 2Irgalom, béke és szeretet bőségesen adassék nektek! 21őrizzétek meg magatokat Isten szeretetében, s várjátok a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak irgalmasságát az örök életre!

 

Share